norby.org


 

Lokalnytt och information för stadsdelen Norby i Uppsala

 

Publiceras av Södra Norby Villaförening


Förstasidan    Tidigare notiser    Norbys historia    Gatunamn    Alla föreningar    Alla företag    Norbyprofilen    Hus i Norby


g

M största parti i Norby

av Staffan Jonsson

 

I riksdagsvalet i september 2014 blev Moderaterna som vanligt största parti i Norby. Det har de varit varje val sedan slutet av 1970-talet, med undantag för 2002 då Folkpartiet gjorde ett kanonval och fick flest röster. 

M ligger för det mesta relativt stabilt på ca 30% väljarstöd i Norby. 

Det är ett stort hopp ned till Socialdemokraterna som blev näst största parti. De fick 16%, en liten ökning från 14% i förra riksdagsvalet. De tog över platsen från Folkpartiet som brukar vara näst största parti, men som i år blev nummer tre. Fp minskade från 16% till 14% i Norby.

Miljöpartiet fortsätter att locka fler väljare i Norby. De ökade från 12% till 14%. 

Valets stora vinnare i riksdagsvalet, Sverigedemokraterna, fick ökat stöd även i Norby och gick från 2% till knappt 5%.


 

 

   

Vad utmärker då oss i Norby? Jo, jämfört med hela Sverige så är särskilt M, Fp och Mp starkare. Vi är däremot mindre benägna att rösta på S och Sd. Det finns naturligtvis ett samband med den sociala sammansättningen i Norby, med många högutbildade invånare som påverkar valresultatet.

Om Norby hade fått bestämma skulle Alliansregeringen ha fått sitta kvar i regeringsställning. Men stödet för Alliansen minskade ändå markant, från 68% till 55%, vilket faktiskt är det lägsta stödet för de borgerliga partierna sedan 1960-talet.

g

I diagrammet ser man också att ”Övriga partier” för första gången är större än S + V. I tidsserien räknas nämligen Mp till övriga partier, och de tillsammans med Sd och Fi fick hela 23% av rösterna. Vi i Norby har annars haft en tendens att helst rösta på de traditionella partierna, men detta är kanske ett tecken på att åtminstone Mp och Sd nu får betraktas som etablerade.

(2014-10-25)